Spring til indhold
Min første og eneste SYMFONI?

Min første og eneste SYMFONI?

SYMFONI Allan Gravgaard Madsen
Foto: Stine Vejen

Min første (og eneste) SYMFONI?

Johannes Brahms brugte over 14 år på at komponere sin første symfoni. Arven fra Beethoven var for tung, mente han.

Beethoven selv nåede at komponere ni symfonier, men grundlagde derved også den overtro, at man som komponist dør efter at have færdiggjort sin niende symfoni.

I denne uge offentliggjorde Aarhus Symfoniorkester deres kommende sæson og den 21. juni 2024 uropfører de min første (og sikkert eneste) SYMFONI.

SYMFONI Allan Gravgaard Madsen

Kom og del oplevelsen med mig

Fredag den 21. juni 2024 klokken 17:00
Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus

Fakta

Fra 2017 til 2024 er jeg huskomponist ved Aarhus Symfoniorkester og jeg skal i løbet af perioden komponere fire værker for orkestret:

  • Ouvert’ for orkester (2020)
  • Concerto Grosso for strygekvartet og orkester (2022)
  • SYMFONI for orkester (2024)
  • AWAY for lyd, video og orkester (2024)

Komponistaftalen er muliggjort med støtte fra Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening og KODA Kultur.

Fire nye symfoniske værker

I oktober 2020 fik jeg uropført mit første officielle værk som huskomponist ved Aarhus Symfoniorkester ved to koncerter i henholdsvis Aarhus og Viborg. Ordet ouverture betyder jo åbning eller indledning. Mit værk Ouvert’ er en indledning til en åbning.

Værket begynder helt konkret ved, at musikerne åbner noderne. Dette sker i et koreograferet forløb på tværs af orkestret, der først fremstår som én sammenspillet organisme, men senere deles op i individuelle instrumentgrupper.

“En virkelig mærkelig oplevelse.

Erling Østergaard, rejserier.dk, 3. oktober 2020, om Ouvert’

En ny Concerto Grosso - med en hel del overraskelser

I maj 2022 blev min Concerto Grosso uropført af den amerikanske strygekvartet JACK Quartet som solister.

Det er en helt essentiel del af den skabende proces, at jeg lærer musikerne at kende på et mere personligt plan, så musikken bliver skrevet til dem. Flere elementer af Concerto Grosso voksede direkte ud af mine samtaler med de fire musikere i JACK Quartet.

Det kommer eksempelvis til udtryk i en forvrænget reference til Irving Berlin – som var komponisten bag den ene solists foretrukne klaverrepertoire under corona-pandemiens nedlukning – mens en anden af solisternes faste løbetempo udgør tempoet gennem en stor del af 1. sats.

Ryan Bancroft, JACK Quartet & Aarhus Symphony Orchestra
Ryan Bancroft & JACK Quartet | Photo: Stine Vejen

dragende

“Concerto Grosso er moderne minimalisme og det er rimeligt at kalde det Allan Gravgaard Madsens æstetiske magnum opus. […] [Det] lykkes [Madsen] at fastholde en behageligt pirrende æstetik, der efterlader mig fremadlænet gennem hele værket.  […] Dragende er det.”

Mads Hæsum Christensen, seismograf.org, 11.08.2022

SYMFONI & AWAY

De sidste to værker i min huskomponistordning er altså SYMFONI og så værket AWAY, som jeg komponerer sammen med komponist og lydkunstner Morten Riis.

AWAY undersøger grænserne for den klassiske koncertsal. Værket inviterer musikerne i Aarhus Symfoniorkester til at forholde sig aktivt og legende til den by og samtid, som orkestret har været en del af siden 1935. Samtidig udvides den symfoniske klang-palette med helt særlige akustiske karakteristika fra nogle af Aarhus’ unikke lokationer, der har haft en historisk tilknytning til orkestret. AWAY forventes at have premiere i efteråret 2024.

Allan Gravgaard Madsen

Interviews

Er du nysgerrig på at høre mere om hvordan jeg komponerer, lytte til nogle af mine værker eller høre et lydportræt af mig? Så kig forbi siden Watch & Listen, hvor jeg har samlet lidt af hvert til dig.