Spring til indhold
BEINTA (2015-2016) for stemme og orkester

BEINTA (2015-2016) for stemme og orkester

Født ud af sindets komplekse modsætninger

Den symfoniske sangcyklus BEINTA er født ud af sindets komplekse modsætninger og henter inspiration fra den legendariske færøske femme fatale, Beinta. En kontrastfuld 1700-tals kvinde, lige så utæmmelig og uberegnelig, som den barske natur omkring hende på præstegården i Viðareiði, hvor hun siges at spøge den dag i dag.

BEINTA er komponeret af Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð og Allan Gravgaard Madsen.

Værket blev bestilt af Aarhus Unge Tonekunstnere og blev uropført på SPOT Festival med Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð (stemme) og Jesper Nordin (dirigent) den 30. april 2016.

Indspilningen af BEINTA med Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð (stemme), Aarhus Symfoniorkester og dirigent Andreas Delfs blev færdiggjort i 2021 og blev udgivet på Dacapo Records i 2022.

“Det kommer snigende imod dig som en hvirvel fra åbent hav. […] De musikalske verdener smelter sammen i hænderne på Egilstrøð og Madsen, og selve symfoniorkesteret opleves også som ler i deres hænder. Der er tale om en levende og legende instrumentering, som også rummer intens mørke, når der er brug for det. […] Alt opleves som værende integreret, organisk og del af en helhed. Det er overbevisende med tanke på hvor mange forskellige elementer der er med.”

Knút Háberg Eysturstein, Dimmalætting, 14. april 2022

BEINTA premiere 2016
Premiere of BEINTA in 2016 · Photo: Frederik Sakham Lomborg

“BEINTA er et gribende smukt og dramatisk symfonisk kvad, frigjort af genrer og tradition. Orkestreringen har skabt et særligt dybt perspektiv med overraskende detaljer og stemmen fuldt integreret. Lytteren omsluttes af værket, som ramme om de indre landskabers dramatiske kompleksitet. Det er tristesse og medrivende Nordic Noir.”

Legatudvalget for Musik, Statens Kunstfond, december 2016

et værk - to komponister

Færøske Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð har studeret elektronisk komposition på Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus.

Hun har komponeret værker til ensembler, såsom Århus Sinfonietta, Vokalgruppen Concert Clemens, Njyd og CRAS. Hun arbejder tværkunstnerisk og har komponeret musik for det prisvindende performance ensemble Mute-Comp.

Som sanger har hun tourneret 25 lande med blandt andre den anmelderroste folktronica gruppe Valravn.

Indenfor moderne klassisk har hun opført bl.a. Schoenbergs Pierrot Lunaire og Niels Rønsholdts sangcyklus Me Quitte med det internationalt anerkendte ensemble SCENATET.

BEINTA still by Rammatik

“Det var gribende smukt i sin enkle kombination af lyd og billede […] Man skal forestille sig en musik, der på samme tid var i bevægelse og i fuldstændig ro.”

Henrik Friis, Politiken, 2. maj 2016

Den danske komponist Allan Gravgaard Madsen studerede komposition på Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus.

Hans værker har været opført af ensemble recherche, Aarhus Symfoniorkester, Duo Åstrand / Salo, DR SymfoniOrkestret, JACK Quartet, med flere.

Han har modtaget Talentpriser fra Léonie Sonnings Musikfond og Carl Nielsen & Anne Marie Carl-Nielsens Legat samt arbejdslegater fra Statens Kunstfond.

Han arbejder på tværs af genrer og er huskomponist hos Aarhus Symfoniorkester indtil 2024. Siden 2018 har han samarbejdet med lydkunstner og Ph.D. Morten Riis om kunstnerisk forskning i spændingsfeltet mellem teknologi og musik.

info

  • Bestilt af AUT – Aarhus Unge Tonekunstnere – til deres 50 års-jubilæumsæson i 2016.
  • Komponeret sammen med Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð.
  • Uropført med Anna Katrin Øssursdóttir Egilstrøð (stemme), Jesper Nordin (dirigent) og Aarhus Symfoniorkester @ Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus, 30. april 2016.
  • Instrumentation: 3.2.3.2 / 4.3.3.1 / timp / perc (3) / harp / piano / strings
  • Varighed: ca. 40:00
  • Film elementer skabt af RAMMATIK
  • Udgivet på CD og digital download af Dacapo Records 1. april 2022. En vinyludgivelse på under udarbejdelse.

BEINTA en symfonisk sangcyklus
Photo: Ditte M. Joensen

“… et magisk og myldrende, men uhyre gennemsigtigt stykke musik […] Mageløst indfangende at lytte til […] Rasende klangbilleder, der eksploderer til digtenes billeder og glødende gentagelser. Og sitrende, næsten stillestående lyd, som fortæller om en menneskenatur, der ånder med havets og naturens afkoblende kræfter.”

G

Hæder

  • Nomineret til Faroese Music Awards 2023.
  • Nomineret til Carl Prisen 2017 i kategorien Årets Klassiske Værk – Stort Ensemble.
  • Modtog en præmiering fra Statens Kunstfond i 2016.

Release: BEINTA - En Symfonisk Sangcyklus udkommer

“Enhver, der tør tage et kig ind i Beintas sjæls afgrunde, vil blive belønnet med uhyggeligt smukke øjeblikke med gåsehud.”

3 von jetzt, WDR 3 Tonart, 28. april 2022

BEINTA still by Rammatik

Meget interessant og meget dygtigt gjort.

Ole Skaarup, Stiften

Release: BEINTA - En Symfonisk Sangcyklus udkommer

“Engang imellem oplever man noget, som ikke forlader kroppen lige med det samme. Oplevelser, der printer sig ind og ryster sjælen. Sådan en oplevelse var BEINTA lørdag på Spot Festival…”

Kristian Gull, Nordjyske, 2. maj 2016