Spring til indhold
Abendlied (2019-2020) for blandet kor

Abendlied (2019-2020) for blandet kor

Allan Gravgaard Madsen

Aftensang for kor

Aftensange er ofte vokalkompositioner med en rolig atmosfære. På dansk kender vi måske bedst begrebet fra B.S. Ingemann og C.E.F. Weyses samling af Aftensange fra 1838, hvori bl.a. salmen Dagens går med raske fjed indgår. 

Mange andre komponister har givet sig i kast med formatet og i anledning af Det Ny Kammerkors 20 års-jubilæum bad de mig om at komme med mit bud på en aftensang. Det blev til værket Abendlied, der fandt sin inspiration i Mattias Claudius’ digt Abendlied fra 1779.

Abendlied Mattias Claudius tekst

Abendlied

(uddrag)

Wie ist die Welt so stille,
Und in der Dämmrung Hülle
So traulich und so hold!
Als eine stille Kammer,
Wo ihr des Tages Jammer
Verschlafen und vergessen sollt.

Mattias Claudius (1779)

Måne og stjerner

Teksterne til de traditionelle aftensange indeholder ofte naturbeskrivelser, der associeres med natten: Tusmørke, måne og stjerne. Teksterne indeholder som regel også refleksioner over menneskelivet, en aftenbøn til Gud om tilgivelse og velsignelser for natten, som ofte opfattes som en trussel. Nattens mørke er altså noget, som vi skal igennem, så vi kan omsluttes af dagens håbefulde lys.

Jeg er af en anden opfattelse. For mig er natten håbefuld. Det er her, at man kan reflektere over sig selv og sine handlinger. Natten er begyndelsen på endnu en chance for at ændre på ting.

fakta:

  • Uropførelse: 15.11.2020 i Helligåndskirken, Aarhus. (udskudt pga. covid-19)
  • Instrumentation: Blandet kor (i fire grupper)
  • Varighed: ca. 10 mins

Bestilt af Det Ny Kammerkor med støtte fra Dansk Komponistforening / KODA Kultur og Statens Kunstfond.

Et stille kammer

Med Abendlied ønskede jeg at lede publikum ind i eine stille Kammer (“et stille kammer” som Claudius beskrev natten), hvor musikken ville omfavne lytteren og fastholde dem for en tid.

Derfor er koret delt op i fire grupper: Tre af grupperne rundt om publikum og den fjerde gruppe (kun med solister) er placeret off-stage, så jeg kunne skabe nogle ekko-virkninger.

Allan Gravgaard Madsen Abendlied research

Natten står i Bb-dur

Under min kompositionsprocess blev jeg nysgerrig på hvor mange gange natten står nævnt i Den Danske Salmebog. Det viste sig at være mange gange.

Der viste sig et pudsigt sammenfald: Med forbehold for, at mange af salmerne er transponeret, så viste det sig, at de fleste komponister bruger akkorden Bb-dur på natte-ordene.

Allan Gravgaard Madsen

Vil du høre mere nattemusik?

Jeg har lavet en playliste med noget af nattens musik

Tæt samarbejde

Det Ny Kammerkor og dirigent Anders Gaden stillede sig selv til rådighed i løbet af min proces med værket. Dette var til stor hjælp for mig, da jeg fik mulighed for at afprøve materialet inden jeg skulle aflevere og ikke mindst fordi jeg fik et indblik i den måde, de arbejdede på.
 
Værket skulle have været opført i november 2020, men uropførelsen blev desværre udskudt på grund af pandemirestriktionerne. Værket er endnu ikke blevet uropført.
Allan Gravgaard Madsen Abendlied prøve

Det Ny Kammerkor og dirigent Anders Gaden under en prøve, hvor jeg fik mulighed for at afprøve materiale til Abendlied.

Andre værker inspireret af natten

Allan Gravgaard Madsen Nachtmusik

Nachtmusik

for violin, klaver og orkester

Nocturnes Åstrand Salo Allan Gravgaard Madsen

7 Nocturnes

for violin og klaver